Otok Brač

Otok Brač je treći po veličini otok u Hrvatskoj i najveći otok Dalmacije dug 40km i širok prosječno 12km. Spada u skupinu Srednjodalmatinskih otoka. Otok je poznat po Bračkom kamenu koji se koristio u gradnji mnogih znamenitih građevina u svijetu i po svojim atraktivnim turističkim destinacijama. Poznate destinacije na otoku su Supetar, Mirca, Sutivan, Ložišća, Milna, Dračevica, Postira, Bol, Pučišća, Selca, Povlja, Sumartin…

Na otoku Braču možete doživjeti razna iskustva i uživati u brojnim avanturama zbog kojih ćete se poželjeti vratiti. Tako na primjer možete uživati u planinarskim izletima do Dragonjine spilje i pustinje Blaca, šetnjama antičkim kamenolomima pod Škripom, jedrenju na dasci u kanalu kod plaže Zlatni Rat, kupanju na predivnim plažama i brojnim drugim pustolovinama. Na otoku Braču u mjestu Bol se nalazi jedna od najljepših plaža na Jadranu – plaža Zlatni Rat. Zlatni Rat je pješčana plaža koja se pruža pola kilometra prema moru i tvori jednu od najvećih atrakcija na Jadranu. Vrh plaže se mijenja ovisno o morskim strujama i valovima.

Otok Brač ima odličnu povezanost s kopnom. Do Brača možete doći trajektima iz Splita za Supetar i iz Makarske za Sumartin. Vozni red možete pogledati na web stranici: www.jadrolinija.hr

Postira

Postira su nastala u 16. stoljeću, a prvi stanovnici bili su Doljani i Poljičani koji su se iselili iz svojih mjesta. Brojne kamene kuće u luci svjedoče o nekadašnjim bračkim veleposjednicima; među njima se ističe kaštel obitelji Lazanić u kojemu se rodio hrvatski pjesnik Vladimir Nazor (1876.-1949.). Župna crkva građena sredinom 16. stoljeća nosi ime sv. Ivana Krstitelja, dok su podno nje pronađeni ostaci ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. I drugi arheološki lokaliteti svjedoče o dugoj povijesti Postira: Mirje na brdu Mali brig na kojemu je pronađen ranokršćanski samostanski sklop te Lovrečina, ujedno i jedna od najljepših pješčanih uvala, gdje se nalazi ranokršćanska crkva iz 5./6. stoljeća.

Prošećete li starim dijelom mjesta, činit će Vam se kao da ste se vratili u prošlost. Privezane barke odmaraju oko malog mosta s kojeg su brojne obitelji ispraćale svoje pomorce, ali i željno iščekivale njihov povratak. Kogulane ulice (kogule – kameni obluci kojima su se u Dalmaciji popločavale ulice) sa svojim oblicima odaju počast lokalnim majstorima, časteći ih upravo time što vode do najsvetijeg mjesta – župne crkve. Plesalo se tu, na Pjaci, pjevalo i zagledalo. Zatvorene škure gospodskih kuća i danas čuvaju tajne o ljubavnim susretima pri dolasku po vodu na česmu, a s kamenih klupa odjekuju igre, smijeh, svađe i ćakule. Ovaj mali dalmatinski trg posebno zasjaji tijekom fjere i drugih blagdana. Na putu prema moru poseban dojam ostavljaju stari popločani krovovi, ne samo zbog tradicionalnog načina gradnje, već i zbog nadnaravnih bića za koja se vjeruje da su živjela u šufitima. Macići, vukodlaci, marinorgoti ali i vile zagolicat će Vam maštu, pogotovo ako priče o njima čujete od lokalnih pripovjedača. Nikako ne propustite vidjeti i najužu ulicu ‘’Pust me proć’’ u Škarića dvorima, gdje se ujedno nalazi i najveći broj konoba na jednom mjestu. Ljubazni domaćini rado će Vam ih otvoriti te pokazati čime se ponose.

Mnogo je plaža u mjestu i bližoj okolici, a najpopularnije su Prja, Porat, Rot, Zastivonje, Molo Lozna (Šljunčana plaža nalazi se na istočnom kraju Postira, postoji mogućnost najma ležaljke i suncobrana. Plaža ima caffe bar, a možete iznajmiti skutere, pedaline, sandoline, trampolin), Velo Lozna (Mala šljunčana plaža s pijeskom u moru), Lovrečina (Vrlo atraktivna pješčana plaža 4 km istočno od Postira. U blizini su ruševine velike ranokršćanske bazilike iz 5. do 6. stoljeća.).

Brojni restorani i konobe udovoljiti će i najzahtjevnijem nepcu. Čarolija okusa i mirisa ogleda se u svakom jelu, a ono što se svakako preporučuje probati su slani inćuni, srdele pečene na gradelama, pašticada, janjetina na ražnju i ispod peke, mendule u cukar, kao i dolski domaći vitalac spravljen od janjećih iznutrica te torta hrapoćuša koji se nalaze na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Blago otoka - maslinovo ulje, neizostavni je sastojak naše gastronomske ponude. Upotpunite svoj doživljaj kušanjem kvalitetnih domaćih vina od kojih vrijedi preporučiti Plavac mali.